Skip to content

Zonnepanelen opnieuw in beeld voor Nieuwegein

Zonnepanelen Nieuwegein

 

In Nederland, zoals in de meeste landen, onderzoeken mensen en bedrijven manieren om zonlicht te gebruiken om schone energie op te wekken en de afhankelijkheid van vervuilende brandstoffen te verminderen. Nederland is geen uitzondering: met een hoog niveau van zonnestraling en overvloedige waterkracht heeft het land ruime mogelijkheden voor zonne-energie. De meeste nieuwe fotovoltaïsche (PV) installaties zijn geconcentreerd in de westelijke provincies, met name in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. Ook in de provincie Zuid-Holland is de laatste jaren een snelle groei te zien. Zonnepanelen zijn vaak geclusterd in woonwijken of bij scholen om de beschikbare ruimte te benutten. Veel voorkomende locaties waar u PV-panelen kunt zien zijn daken van gebouwen, garages of erven. Naast hun esthetische aantrekkingskracht kunnen deze systemen ook helpen om de energiekosten te drukken door elektriciteit rechtstreeks uit zonlicht te produceren in plaats van een nutsbedrijf te betalen voor de levering ervan.

Het meest door zonne-energie aangedreven land ter wereld worden…

In 2017 kondigden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een plan aan om tegen 2020 's werelds grootste zonnedakpark te bouwen. Het park heeft de capaciteit om 8 procent van de elektriciteitsvraag van de VAE te produceren, oftewel 1,5 miljard kWh elektriciteit per jaar. Om met deze ambitie te concurreren, heeft de Nederlandse regering haar plan aangekondigd om tegen het jaar 2025 het land met de meeste zonne-energie ter wereld te worden. De regering heeft het ambitieuze doel om in 2025 een aandeel van 50 procent hernieuwbare energie in de energiemix van het land te bereiken. Als dit lukt, zou Nederland het eerste land ter wereld zijn dat dit doel bereikt.

Zonne-energie is in opkomst in Nederland. PV-systemen voor woningen worden steeds betaalbaarder en er zijn steeds meer openbare en particuliere PV-projecten in het hele land. De Nederlandse regering heeft onlangs ook toegezegd het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix van het land te verhogen van 35 naar ten minste 50 procent in 2025. Om dit ambitieuze doel te helpen bereiken, heeft de Nederlandse regering een reeks nieuwe initiatieven aangekondigd die het voor Nederlandse inwoners en bedrijven gemakkelijker moeten maken om de voordelen van zonne-energie te benutten.

Zonne-energie is in opkomst in Nederland.

Tussen 2016 en 2017 steeg de hoeveelheid opgewekte zonne-energie in Nederland met 12 procent. Deze groei zal naar verwachting doorzetten nu steeds meer Nederlandse inwoners PV als optie voor hun woning gaan overwegen. Naast de toename van PV-installaties heeft de Nederlandse overheid nieuw beleid geïntroduceerd om de groei van de hernieuwbare energiesector te bevorderen. Het feed-in tarief (FiT), dat voor het eerst werd ingevoerd in 2006, is een beleid waarbij de door PV-systemen opgewekte elektriciteit een gegarandeerde vergoeding krijgt. In het nieuwe FiT-systeem, dat in januari 2018 in werking is getreden, zal de FiT geleidelijk worden verlaagd totdat het in 2022 volledig wordt afgeschaft.

Zonne-energie zit in Nederland in de lift.

De Nederlandse overheid voert ook een campagne om het publiek bewust te maken van de voordelen van zonne-energie. De campagne, genaamd "Stap uit de Slag", heeft als doel Nederlandse inwoners aan te moedigen de voordelen van zon-PV te benutten. Met deze campagne wil de Nederlandse regering meer dan 6 miljoen mensen bereiken met informatie over de voordelen van zonnestroom. De campagne zal ook de bestaande PV-capaciteit in het land onder de aandacht brengen en mensen aanmoedigen om PV-systemen op hun huizen of bedrijven te installeren.

Zonne-energie is in opkomst in Nederland.

Ook de Nederlandse overheid stimuleert de ontwikkeling van zonneparken in het land. Het Nationaal Agentschap voor Grootschalige Fotovoltaïsche Parken beheert een online database met alle bestaande en voorgestelde fotovoltaïsche parken in het land. Naast de grootschalige parken heeft de Nederlandse regering ook de ontwikkeling van zonnetuinen aangemoedigd. Dit zijn kleinschalige PV-systemen, meestal bestaande uit een paar panelen, die worden geïnstalleerd op de daken van woningen en bedrijven. De Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van zonnetuinen door een subsidie te verstrekken voor alle nieuwe PV-installaties. Deze subsidie is momenteel vastgesteld op 0,32 euro per kWh, het laagste tarief binnen de EU.

Groei van zonneparken in Nederland zet door

De Nederlandse regering heeft ook plannen aangekondigd om de bestaande PV-parken in het land uit te breiden. Het doel is om het aandeel duurzame energie in Nederland te verhogen van de huidige 12 procent naar minstens 15 procent in 2025. Om dit doel te ondersteunen heeft de Nederlandse regering onlangs plannen aangekondigd om de bestaande zonneparken in het land uit te breiden. Het doel is om het aandeel duurzame energie te verhogen van het huidige niveau van 12 procent naar ten minste 15 procent in 2025.

Nederlands openbaar vervoer wordt aangedreven door zonne-energie.

Het Nederlandse openbaar vervoer wordt aangedreven door een mix van brandstoffen en hernieuwbare energiebronnen. Hieronder vallen biodiesel, zonne-energie en biogas uit rioolwater. Naast het openbaar vervoer stimuleert de Nederlandse regering het gebruik van zonne-energie voor irrigatie, landbouw en recreatie. Het Nederlandse ministerie van Landbouw is een initiatief gestart om zonne-energie te gebruiken voor de irrigatie van meer dan 20.000 hectare landbouwgrond. Het doel is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen aan te moedigen.

Conclusie

Zonnepanelen in Nieuwegein zijn een goede investering. Nederland is een ideale plaats om de voordelen van zonne-energie te benutten. Het land is gezegend met overvloedig zonlicht, waardoor het een van de landen met de meeste zonne-energie ter wereld is. Als gevolg daarvan heeft het aandeel van zonne-energie in de energiemix van het land 12 procent bereikt, waardoor Nederland de op twee na grootste producent van zonne-energie ter wereld is. De Nederlandse regering heeft ook een reeks beleidsmaatregelen ingevoerd om de groei van de zonne-energiesector te bevorderen. Met deze initiatieven zullen de Nederlanders naar verwachting hun ambitieuze doel bereiken om in 2025 's werelds meest door zonne-energie aangedreven land te worden.